Koiranpennun kouluttaminen

Perheenlisäys uuden koiranpennun muodossa on aina iloinen tapahtuma. Onko mitään suloisempaa kuin eläinvauvat? Erityisesti moni ensimmäisen lemmikkinsä hankkinut saattaa olla koiranpentunsa lumoissa siinä määrin, ettei sen kouluttaminen tunnu tärkeältä tai ajankohtaiselta. On kuitenkin virhe kuvitella, että pennun pitää saada antaa olla pentu ennen kuin aletaan kouluttaa sitä tavoille. Päin vastoin – kouluttaminen on aloitettava välittömästi pennun tullessa taloon. Koska koirat nauttivat uusien asioiden opettelusta, pennun kouluttaminen ei ole sille rasite. Älä kuitenkaan unohda myös riittävää lepoa ja leikkiä.

Miksi se on tärkeää?

Koira on perusluonteeltaan laumaeläin, ja nämä laumat toimivat tiukan hierarkian pohjalta. Tämän vuoksi on tärkeää, että pentu tietää heti, kuka on niin sanotusti hänen laumansa johtaja (koiran omistajana se olet sinä). Kun pentua kouluttaa tiukalla mutta lempeällä otteella, se ymmärtää, että sinä lauman johtajana pidät siitä huolta. Koirilla, joilla on epäselvyyksiä niiden paikastaan lauman hierarkiassa, ovat käytöshäiriöt enemmän sääntö kuin poikkeus. Kun olet kouluttamalla osoittanut johtajuutesi, koira voi elää onnellista stressivapaata elämää.

Peruskäskyt

Ensimmäinen peruskäsky, joka jokaisen koiran tulee ymmärtää heti oman nimensä jälkeen, on “tänne”. Se on tärkeä erityisesti uhkaavien tilanteiden varalta, jolloin voit kutsua koiran luoksesi esimerkiksi toisen koiran tai auton lähestyessä. Muista palkita koira herkulla ja kehuilla aina, kun se “tänne”-käskyn jälkeen löytää tiensä luoksesi. “Ei”-käsky on myös aivan ensimmäisiä opetettavia asioita. Yleensä pentu ymmärtää käskyn painokkaan äänensävyn, ja lopettaa sen mitä onkaan sillä hetkellä tekemässä. Muista jälleen kehua pentua sen jälkeen.

Kun koira reagoi omaan nimeensä ja tottelee sekä “tänne” että “ei”-käskyä, ovat perusasiat jo kuta kuinkin hallussa. Näiden jälkeen haluat opettaa koiran istumaan ja pysymään paikallaan. “Istu”-käsky on jotain, minkä koira oppii yleensä vahingossa. Hoe käskyä ja paina koiran takapäätä kevyesti, ja kun se istahtaa, kehu vuolaasti. “Paikka” toimii “istu”-käskyn kautta. Peräänny hitaasti, kun koira istuu, ja kun se nousee seisomaan, käske sitä uudestaan istumaan ja pysymään paikallaan. Kehu pentua, kun se pysyy paikallaan, ja lisää hiljalleen vaatimustasoa.

Sisäsiisteys

Suloisia koiranpentuja katsoessa voi unohtua, millainen haaste sisäsiisteys saattaa olla. Pentu tulee viedä ulos monta kertaa päivässä, ja sitä tulee kehua aina kun tarpeet tulee ulos. Jos vahinko sattuu lattialle, ei koiraa kannata torua siitä, vaan jäljet siivotaan antamatta sille minkäänlaista huomiota tai palautetta sen teoista. Monet kerrostalossa asuvat, joille on hankalaa viedä koiraa jatkuvasti ulos, ovat todenneet käteväksi opettaa pentu ensin tekemään tarpeensa kotiin sanomalehdelle. Myöhemmin, kun sen pidätyskyky on parantunut, voi aloittaa varsinaisen sisäsiisteyskoulutuksen.

Talutushihnaan totuttaminen

Hihnassa kulkeminen on myöskin jotain, mikä tulee aloittaa varhaisessa vaiheessa. Totuta pentu kaulapantaan hyvissä ajoin niin, että kiinnität sen esimerkiksi leikin yhteydessä, jotta tilanne ei tunnu uhkaavalta. Kun pentu on tottunut pantaan kaulassaan, voit opetella hihnassa kulkemista joko sisällä kotona tai ulkona turvallisessa paikassa. Älä ota ensimmäiseksi talutushihnaksi fleksiä, vaan tavallisen narun. Tällöin koiran liikkumavaraa on helpompi kontrolloida ja koiran liikkeitä ohjata. Pidä hihna suhteellisen lyhyenä, jotta pentu oppii kävelemään vierelläsi, mutta älä riuhdo.

About The Author