Kuinka koiranpentua hoidetaan oikein?

Moni meistä haaveilee omasta koiranpennusta. Mikä onkaan suloisempaa, kuin pehmeä, pieni ja hieman kömpelö pentu? Monen on vaikea vastustaa pentujen lumousta. Koiranpentu onkin mitä oivallisin kaveri ja esimerkiksi lapsille koiranpennusta muodostuu helposti tärkeä ystävä. Aikuiset osaavat kuitenkin ajatella asioita laajemmassa mittakaavassa ja koiranpennun hankintaa mietitään käytännön arkielämän kautta. Kuka ehtii pissattaa koiran – tai ensin opettaa sen kuivaksi? Moni asia huolettaa. Koiranpennun hoitamiseen on kuitenkin olemassa paljon vinkkejä ja tahoja, jotka asiassa voivat auttaa.

Koiranpennun hoitaminen ei kuitenkaan ole niin vaikeata kuin mitä kokematon saattaa pelätä. Koiran kasvattamisessa tärkeätä on määrätietoisuus ja toistuvuus. Sääntöjen on siis oltava aina samat eli esimerkiksi kenkien pureskelu kielletään säännöllisesti. Kuivaksi opettelu on myös helppoa, kun vain toistoja kertyy riittävästi. Pentu on siis vietävä riittävän monta kertaa ulos saman kaltaisessa tilanteessa ja tällöin koiranpentu vähitellen huomaa homman jujun. Nyrkkisääntönä voidaan siis pitää myös koiranpennun kanssa, että kertaus on opintojen äiti.

Koiranpennun kouluttaminen

Jos koira saapuu taloon pentuna, se ei osaa vielä juuri mitään. Luovutusikäiset koiranpennut ovat 12 viikkoa vanhoja eli kolmen kuukauden ikäisiä. Silloin koiranpennut ovat kasvattajan luona oppineet syömään kiinteää ruokaa ja juomaan kupista. Kuitenkin kasvattajan luona pennut ovat olleet vielä “lapsivuoteessa” eli viettäneet vauva-arkea emonsa kanssa. Vaatimukset pentujen käytöksen suhteen alkavat vasta pentujen muuttaessa uuteen kotiinsa. Uusien taitojen opettaminen koiranpennulle onkin uuden perheen tärkein tehtävä. Koiranpentu tarvitsee apua kasvaakseen hyväkäytöksiseksi lemmikiksi ja osaksi uutta perhettä.

Uusien taitojen opettaminen ei välttämättä aina ole ihan helppoa, mutta kaikesta selviää kyllä kärsivällisyydellä. Ensimmäiseksi koiraksi kannattaa valita koirarotu, joka on luonnostaan altis miellyttämään ihmisiä. Itsepäiset ja esimerkiksi terrierin sukuhaaraan kuuluvat rodut kannattaa skipata, kun valitaan perheen ensimmäistä koiraa. Esimerkiksi spanielit ja noutajat ovat luonteeltaan helposti koulutettavia. Koiranpennut oppivat uusia taitoja nopeastikin, kunhan kouluttaja on määrätietoinen, järjestelmällinen ja kärsivällinen. Toistoja tarvitaan eli sama tehtävä toistetaan uudelleen ja uudelleen. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan silloin, kun koiranpentu oivaltaa ja oppii uutta.

Sisäsiisteydestä kaikki alkaa

Jos koiranpentu muuttaa asumaan sisäkoiraksi, ensimmäinen oppi on sisäsiistiksi oppiminen. Tämä tarkoittaa siis tietenkin sitä, että se ei pissaisi ja kakkaisi sisätiloihin. Kasvattajan luona koiranpentu on mahdollisesti päässyt ulkoilemaan muutaman kerran sisarustensa kanssa ja tottunut tekemään tarpeensa sanomalehdelle pentukarsinaan. Uudessa perheessä tärkeätä onkin opettaa koiranpentu tekemään tarpeensa ulos. Monet koirat oppivat myös ilmoittamaan, milloin ulos on päästävä. Merkkinä voi olla esimerkiksi oven raapiminen tai haukahtelu ulko-oven läheisyydessä. Aluksi pentu ei kuitenkaan vielä osaa ilmoittaa hädästään.

Koiranpennun voi opettaa sisäsiistiksi muutamillakin eri tavoilla ja opetusprosessi muistuttaa kovasti taaperon opettamista potalle. Rutiinit ja toistot sekä kärsivällisyys ovat kaiken a ja o. Pennulle tulee luonnostaan tarve pissata herättyään unilta. Päivänokosten jälkeen koiranpentu kannattaakin joko kantaa tai taluttaa ulos. Toinen kriittinen vaihe on ruokailu, jonka jälkeen pennulta tulee usein myös kakka, sillä koiranpennut syövät kokoonsa nähden paljon ravintoa ja ulostavat paljon. Kolmas hyvä tärppi ulosvientiin on leikin jälkeen eli ennen unia tai ruokailua.

About The Author