Kuinka valita oikea koiranpentu?

Oikean koiranpennun valitseminen saattaa tuottaa paljonkin päänvaivaa. Kuvista kaikki koiranpennut näyttävät niin suloisilta ja tuntuu, että olisit valmis hakemaan minkä vaan pennun kotiisi. On kuitenkin mietittävä tarkkaan monia seikkoja. Kyseessä ei ole vain sinun tulevat 10-15 vuottasi, mutta myös koiran hyvinvointi. Tärkeitä seikkoja, jotka täytyy ottaa huomioon, ovat esimerkiksi työsi tai opiskelusi laatu, vapaa-ajan määräsi, aktiivisuustasosi, asuinalueesi ja asumisen muotosi. On erittäin tärkeää löytää koirarotu, joka vastaa juuri sinun tai perheesi elämäntyyliä. Näin elämä lemmikin kanssa tulee olemaan menestyksestä.

Jos olet muun muassa epäsäännöllisessä vuorotyössä ja asut pienessä kerrostaloasunnossa, iso ja aktiivinen koira ei ole oikea valinta sinulle. Omakoti- tai rivitaloasunto luonnon läheisyydessä antaa erilaiset mahdollisuudet isokokoisen ja aktiivisen koiran ulkoiluttamiseen. Toki isotkin koirat tottuvat kaupunkielämään, mutta on tärkeää ottaa tarkkaan selvää koirarodusta ja heidän liikuntatarpeistaan. Jos elämäntyylisi on rauhallinen ja et ole aktiivinen liikkuja, pienikokoinen seurakoira on hyvä valinta perheenlisäykseksi. Täytyy kuitenkin muistaa, että pieni koirarotu ei takaa sitä, ettei lemmikki tarvitse paljoa liikuntaa.

Ystävällisimmät koirarodut

Suomessa suositut labradorinnoutaja, kultainennoutaja, bordercollie ja shetlanninlammaskoira ovat tunnettuja ystävällisimpinä koirarotuina. Edellä mainitut rodut ovat ystävällisiä, muttei se missään nimessä tarkoita, että niitä olisi helppo kouluttaa. Jokainen koira on erilainen, ja vaikka valitsemasi koirarotu olisi luokiteltu maailman ystävällisemmäksi, ei tarkoita, että koirasta tulee samanlainen kuin jossain lukemissasi artikkeleissa. Lopullinen vastuu koiran koulutuksesta on sinulla. Toki koiraroduissa on paljon luonne-eroja ja jotkin rodut ovat itsepäisempiä kuin toiset. On kuitenkin muistettava, että jokainen koira on yksilö kuten me ihmisetkin.

Koiran koulutus on pitkäjänteinen prosessi siitä alkaen, kun pentu tulee kotiin. Sinulla on oltava ohjat käsissä ja kaiken edellytys on näyttää lemmikille alusta asti, että sinä olet johtaja. On tärkeää, että sillä on selvät säännöt. Jos esimerkiksi koulutus tehdään koko perheen kesken, on huomioitava, että koulutusta tehdään samoilla säännöillä. Kaikki käskyt ja sanat sekä muut komennot on hyvä tehdä selväksi kaikkien kanssa, jotka osallistuvat koulutukseen. Näin koulutuksesta saa kaiken mahdollisen hyödyn irti.

Pentuaika ja hankittavat tarvikkeet sekä kulut

Kun oikea rotu on valittu ja pentu on tulossa kotiin, on hyvä valmistella muutamia asioita pentua varten. Jos asuntosi on vuorattu kauniilla villamatoilla, on muistettava, että aluksi koira ei ole sisäsiisti. Matot on parempi siirtää varastoon ja lattialle on hyvä asettaa sanomalehteä tai alustoja pennun tarpeille. Ei kannata tehdä kuitenkaan sitä virhettä, että vuoraa koko asunnon sanomalehdellä, koska näin ollen pentu olettaa, että tarpeet voi suorittaa minne vain. Sille on näytettävä selvästi, minne sen on tarkoitus tehdä tarpeensa.

Muita tärkeitä hankittavia asioita pennulle kaulapannan ja talutusnarun lisäksi ovat muun muassa koiranpeti ja purulelut. Koiranpeti on pennun oma paikka ja siellä hän tuntee olonsa turvalliseksi ja mukavaksi. Purulelut ovat todella tärkeitä ajatellen aikaa, kunhan hampaat alkavat vaihtua ja pennun ikeniä kutittaa, jotta voit välttää sen, ettei pentu ala tuhota huonekaluja. Ravintorikas ruoka on välttämätön ja toki on myös hyvä katsoa valmiiksi eläinlääkäri, jonne pentu viedään rokotuksiin, madotuksiin jne. Ota siis huomioon, että koira aiheuttaa kuukausittaisia menoja rahapussiisi!

About The Author