Ystävällisimmät koiranpennut

Kukapa ei haaveilisi lutuisesta koiranpennusta, joka olisi vielä ystävällinen luonteeltaan. Kaikilla koiraroduilla, mutta myös niiden yksilöillä on omat luonteenpiirteensä. Ystävällismieliset koirat sopivat etenkin lapsiperheisiin. Pennutkin vaistoavat jo paljon ihmisten käytöksestä. Onkin tärkeää, että jo pennun hankintavaiheessa koko perhe osaa kohdella sitä pennun arvoisella tavalla. Koiran luonteen tunnistaa jo pennusta alkaen ja hyvällä kasvattajalla se säilyy koko koiran elämän ajan. Ystävällisyydestään tunnettuja koirarotuja ovat esimerkiksi labradorinnoutaja, kultainennoutaja, bullterrieri, irlanninterrieri, collie ja newfoundlandinkoira. Lue artikkelia eteenpäin ja tutustu niistä muutamiin tarkemmin!

Irlanninsetteri

Alkuperin kanalintujen metsästykseen jalostettu irlanninsetteri sopeutuu lempeän, ystävällisen ja avoimen luonteensa johdosta hyvin myös perhekäyttöön. Nimensäkin perusteella Irlannista kotoisin oleva rotu on syntynyt 1700-luvulla. Irlanninsetteristä on kaksi värimuunnosta – punainen ja punavalkoinen, jotka on eroteltu eri roduiksi. Irlanninsetteri kuuluu seisoviin lintukoiriin. Aktiivisuutensa johdosta rotu tarvitsee paljon liikuntaa ja terävän koulutuksen. Irlanninsetteri innostuu yhdessä tekemisestä ja osallistuu mielellään perheen yhteiseloon. Rotu jakautuu kahteen linjaan metsästyskoiriin ja seurakoiriin. Pentua valitessa eroista kannattaakin ottaa etukäteen selvää.

Pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira

Skotlannista nimensäkin mukaisesti kotoisin oleva pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira on rotuna virallistettu vuonna 1861. Rotu on jalostettu lampaiden paimentamiseen ja sitä käytetään yhä samaan tarkoitukseen. Ystävällisluontoisesta koirarodusta käytetään myös nimitystä collie ja lassie. Kaikki muistavat elokuvaklassikko Lassien ja kyseistä rotua kutsutaan usein sen mukaisesti. Skotlanninpaimenkoira sopii hyvin myös perhekäyttöön ja onkin yleinen seura- ja harrastekoira. Isännäksi sopii johdonmukainen ja rauhallinen henkilö. Kyseinen rotu tarvitsee riittävästi liikuntaa ja erilaisia aktiviteetteja esimerkiksi pienten tehtävien muodossa.

Pitkäkarvainen skotlanninpaimenkoira sopii hyvin perhekoiraksi, sillä älykkäät pennut on helppo kouluttaa talon tavoille. Lapset tulee opettaa, kuinka koiraa käsitellään oikein ja siitä voi tulla monivuotinen ystävä. Rodun yksilöt tulevat yleensä hyvin toimeen lasten kanssa, varsinkin kun he ovat tottuneet niihin pennusta pitäen, mutta yksilöllisiä eroja ilmenee asian suhteen. Kyseiset koirat ovat yleensä perhekeskeisiä eivätkä ole kovin kiinnostuneita perheen ulkopuolisista henkilöistä. Collie on sopeutuva koirarotu paimenkoirasta perhekoiraksi, mutta se tarvitsee säännöllisiä aktiviteetteja ja riittävästi liikuntaa.

Newfoundlandinkoira

Kuten suomalaiset koirarodut ja moni muu, myös newfoundlandinkoira eli nöffi on alun perin jalostettu työkoiraksi vesipelastustehtäviin. Nöffi on kotoisi Newfoundlandin saarelta Kanadan itärannikolta, jossa se kehittyi 1100-1600-luvulla. Rodun yksilöt pitävät edelleen kovasti uimisesta. Nykyään newfoundlandinkoira on useimmiten seura-, veto- tai pelastuskoira. Koirarotu ei ole ollenkaan aggressiivinen, vaan rauhallinen. Suuren kokonsa vuoksi nöffi vaatii koulutuksen tavoille. Koirat pitävät leikkimisestä ja ovat kekseliäitä sekä seurallisia. Lapsirakas nöffi on ystävällinen ja kiltti, joka pitää puuhastelusta. Se sopiikin erinomaisesti lapsiperheisiin.

Koirien luonteenpiirteet

Koirat ovat yksilöitä aivan kuten ihmisetkin ja luonteenpiirteet muodostuvat oman persoonallisuuden mukaan. Eri koiraroduilla on kuitenkin juuri niille ominaisia luonteenpiirteitä. Osa roduista on vilkkaampia ja energisempiä, toiset rauhallisempia. Jotkut koirarodut ovat sosiaalisempia kuin toiset. Käyttäytymismallit muodostuvat perimän ja ympäristön yhteisvaikutuksesta. Pentua valitessa sen luonnetta voidaan testata erilaisilla menetelmillä. Varsinkin ammattilaiset erottavat jo pennuista ystävällisimmät yksilöt. Ystävälliset koiranpennut ovat erityisesti lapsiperheiden suosikkeja. Ota koko perhe mukaan tutustumaan uuteen perheenjäseneen ja näet, miten se sopisi teidän joukkoonne.

About The Author