Suomalaiset koirarodut ovat eläviä kansallisaarteitamme

Suomessa on käytetty koiria metsästyksen ja poronhoidon apuna aina. Suomessa on viisi virallista koirarotua, joita käytetään yhä niiden alkuperäiseen tarkoitukseen, mutta niiden käyttö koti- ja harrastuskoirina on myös yleistynyt. Suomalaiset koirarodut sopivat hyvin myös talon vahdeiksi ja arjen askareiden avuksi, sillä työkoiriksi kehitettynä niillä on aktiivinen luonne ja ne kaipaavat roduilleen ominaista toimintaa. Kotimaiset koirarodut ovat Karjalankarhukoira, Suomenpystykorva, Suomenajokoira, Suomenlapinkoira ja Lapinporokoira. Pohjoisiin oloihin työkoiriksi jalostetut rodut ovat perusterveitä. Suomen 100-vuotisjuhlavuonna Kennelliitto toteutti maan laajuisen Kotimaiset rodut kansallisaarteinamme -hankkeen.

Suomenajokoira

Jäniksen ja ketun metsästykseen erikoistunut Suomenajokoira oli Suomen suosituin koirarotu. Edelleen erityisesti maaseudulla rotu on yksi yleisimmistä, mutta sen suosio on laskussa ihmisten kaupunkiin muuton ja metsästysharrastuksen vähenemisen myötä. Suomenajokoira on edelleen aivan kärkikamppailussa Suomen yleisimmän koirarodun sijasta noin 16 500 yksilöllään. Moni metsästäjä pitää Suomenajokoiraa maailman parhaana ajokoirana ja se on sekä Suomen että Pohjoismaiden suosituin ajokoira. Jalostus aloitettiin 1800-luvun lopussa metsästyskäyttöön. Ihmisystävällinen, rauhallinen ja tarmokas koira kaipaa päivittäisiä aktiviteetteja, mutta on myös seurallinen.

Suomenpystykorva

Haukkuvana lintukoirana tunnettu Suomenpystykorva on Suomen kansalliskoira vuodesta 1979. Kyseessä on maailmanlaajuisesti katsottuna harvinaislaatuinen rotu, sillä se on jalostettu suoraan luonnonkannasta ilman risteytyksiä. Kantarodun muodostuminen on alkanut jo ajanlaskumme alussa, mutta suomalaisissa kalliopiirroksissa kivikaudelta on kuvattu jo rotua muistuttava koira. Suomen Kennelliton perustamisen myötä 1800-luvun lopusta Suomenpystykorvasta tehtiin ensimmäiset rotumääritelmät. Suomessa on tällä hetkellä n. 7100 yksilöä, mutta sen kanta on laskemaan päin. Yhä useampi suomalainen asuu taajamissa, johon valpas reviirin puolustaja haukkumisineen ei ole paras valinta.

Metsästyskoiraksi jalostettua Suomenpystykorvaa käytetään erityisesti metsäkanalintujen metsästykseen, mutta se on suosittu myös pienpetojen ja vesilintujen saalistamisessa. Metsästysretkillä koiran tehtävänä on ilmoittaa haukkumalla riistalinnun sijainti puuhun haukkumalla. Vilkkaalla, rohkealla, tarmokkaalla ja omistajalleen uskollisella rodulla on voimakas reviirin puolustusvietti. Se saattaakin suhtautua perheen ulkopuolisiin epäluuloisesti, mutta on muuttunut avoimemmaksi aikojen saatossa. Ulkona viihtyvä koira on yhteistyöhaluinen sekä reagointiherkkä ja kaipaa päivittäisiä aktiviteetteja. Rotu onkin paras kumppani luonnossa liikkuvalle tai metsästystä harrastavalle. Tositoimissa rodun parhaat ominaisuudet pääsevät esille.

Suomenlapinkoira

Porojen paimentamiseen jalostettu Suomenlapinkoira kuuluu paimenkoiriin. Rodun syntyajan uskotaan ulottuvan jopa 10 000 vuoden taakse. Sillä on avoin rekisteri, joten siihen voidaan hyväksyä myös rekisteröimättömien vanhempien pentuja. Käytäntö pitää rodun monimuotoisena. Luonteeltaan aktiivinen koira osallistuu mielellään perheen yhteisiin harrastuksiin esimerkiksi rokon ja agilityn muodossa. Ystävällisellä, rohkealla, älykkäällä ja yhteistyöhaluisella Suomenlapinkoiralla on taito ja tarve paimentaa. Hyvät tavat on opetettava pennulle jo nuorena ja ponteva Suomenlapinkoira kasvaa lajityypillisiin mittoihin, kun tarjoillaan sopivaa ruokaa koiranpennuille, ei vain herkkuja.

Kotimaiset rodut ovat säilyttäneet paikkansa suomalaisten parhaina tovereina

Vaikka koirarotuja on Suomessa nykyään valtava määrä ja useiden rotujen alkuperä on lähtöisin ulkomailta, on alkuperäiset kotimaiset säilyttäneet suosionsa. Moni suomalainen koirarotu kuuluu Suomen yleisempiin. Suomalaiset koirarodut on jalostettu työkäyttöön metsästys- ja paimenkoiriksi. Vaikka metsästäjä on harvinainen ammatti nykypäivänä, ovat suomalaiset yhä aktiivisia harrastemetsästäjiä. Erityisesti luonnossa liikkuminen on monen suomalaisen sydäntä lähellä ja vaikka suomalaiset muuttavat töiden perässä kaupunkeihin, halutaan suhde luontoon säilyttää vahvana. Suomen luonnossa liikkumiseen ja harrastamiseen erinomainen kumppani on aktiivinen suomalainen koirarotu.

About The Author