Koiranpennun ruokinta

Koiranpennun hoitamiseen liittyy monia kysymyksiä, jotka askarruttavat erityisesti ensikertalaisen mieltä. Jos otat koiran hoitaaksesi ensimmäistä kertaa, moni asia on täysin uutta ja ihmeellistä. Toisaalta eri rotuisilla koirilla on myös hyvin erilaiset luonteet ja ruokailutavat, joten kokemuksesta eri rodun hoitamisessa ei välttämättä ole aina hyötyä. Koiranpennun saapuessa uuteen kotiin, ensimmäiset kriittiset tiedot tarvitaan pennun ruokailusta. Kasvattajalla pentu on ollut emonsa kanssa vierihoidossa ja ruokaillut lauman mukana. Uuteen perheeseen asettuminen aiheuttaa kuitenkin pennulle monia haasteita, joista uuden omistajan on oltava tietoinen.

Pennun ruokailu luovuttamisen jälkeen

Kun koiranpentu vieroitetaan emostaan, aiheutuu tästä luonnollisesti ikävää. Koira ilmaisee ikävänsä erityisesti iltaisin ja öisin. Koiranpentu vinkuu, ulvoo tai haukkuu. Ja koiranpennutkin osaavathan nyyhkyttää, eli ne uikuttavat sydäntä särkevästi. Myös ruokailu saattaa olla koiranpennulle ahdistuksen paikka uudessa kodissa, ilman sisarusten tuomaa turvaa ja emon läheisyyttä. Tästä syystä alussa tarjottavan ruuan kannattaa olla hyvin samankaltaista kuin mihin pentu on tottunut kasvattajan luona. Usein kasvattajat antavatkin aloituspakkauksen ruokaa uuteen kotiin mukaan ja lisäksi kirjalliset ohjeet pennun ravinnosta.

Mitä luovutusikäinen koiranpentu syö?

Koiranpennun ruokailu eroaa aikuisen koiran ruokailusta monella tapaa. Kuten ihmisvauvoilla, myös koiravauvoilla suolisto on vielä kehittymätön. Kaikki aikuisten koirien ruuat eivät siis sovi pennuille. Ruokien koostumuksessa on eroja: aikuisten koirien nappulat ovat isompia ja kovempia, pehmytruuassa olevat palat ovat niin ikään isompia. Myös ruuan ravintokoostumukset ovat erilaiset. Kannattaa siis aluksi valita kasvattajan suosittelemaa kuivaruokaa ja pehmytruokaa. Myöhemmin voi asteittain vaihtaa muihin koiranpennuille suunnattuihin valmisteisiin. Kuivaruokaa voi pehmittää vedessä, jotta nappulat olisivat miellyttävämpiä koiranpennun mielestä.

Koiranpennun ruokailu muuttuu jatkuvasti pennun kasvaessa. Pentuiässä pentu tarvitsee paljon enemmän energiaa kuin aikuinen koira. Tästä syystä pentujen ruokailussa on panostettava siihen, että tarjottava ruoka todella sisältää tarpeeksi energiaa. Monesti pennuille tarjotaan ensin pehmytruokaa jo kasvattajalla, sillä se sopii pennun mahalle paremmin. Pehmytruuasta voi siirtyä vähitellen kuivaruokaan, mutta muista tarjota ensin pennuille sopivia nappuloita. Liian isot nappulat takertuvat helposti pennun kurkkuun. Ja kuten aikaisemmin mainittiin, aluksi kuivaruoka kannattaa pehmittää vedessä. Pehmennystä vähennetään asteittain pennun kasvaessa.

Erilaisten koirarotujen ruokailu

Hankittaessa koiranpentua on vertailtava tarkkaan etukäteen erilaisia rotuja. Oikean koirarodun valitseminen on haastava tehtävä ja siihen kannattaa panostaa tosissaan. Koiraroduilla on erilaiset tarpeet ja luonteenpiirteet. Jokaisen perheen on valittava juuri heille sopiva koira. Koirarotu vaikuttaa kuitenkin myös koiran ruokailuun. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että mitä isompi koira, sitä suuremman määrän ruokaa se syö. Pienet koirat syövät vähemmän ja rakenteellisesti pienemmän kokoista koiranruokaa. Koiraroduilla saattaa olla myös muita ominaistarpeita mitä ruokailuun tulee. Internetin lisäksi koiranpennun kasvattaja on erinomainen tietopankki.

Kotitekoista ruokaa koiralle

Koirille voi valmistaa ruokaa myös kotikeittiössä. Suoraan ihmisten ruokaa ei kuitenkaan kannata tarjota, sillä moni ihmisille sopiva ruoka-aine ei sovi koirille. Vaarallisia ruoka-aineita koiralle ovat esimerkiksi suklaa, suola, sokeri, homejuusto, pippuri, chili, sipuli ja purkka. Koirien kotiruokaan löytyy internetistä runsaasti ohjeita. Koiranpennuille tarjotaan aluksi energiapitoista ruokia, esimerkiksi koiranpennuille suunnattua aamupuuroa. Monet koirille suunnatut ruokaohjeet sisältävät riisiä, jauhelihaa, porkkanaa, hernettä ja munaa. Näistä voidaan tehdä lihapullia, muhennosta, laatikoita yms. Koirien ruokaa on helppo valmistaa ja kotiruoka yleensä maistuu koirille hyvin.

About The Author